Wadt?

Niet alles draait om fotografie. Ook al is het een hobby en blijft het geweldig leuk om door dat kleine zoekertje te blijven kijken, zijn er ook momenten dat fotograferen vanwege de weersomstandigheden geen bijzondere beelden zal opleveren. Dit betekent niet dat je dan niet kan genieten van je vrijheid en de prachtige dingen om je heen.

Eind mei stond een midweek Lauwersmeer op de agenda. Helaas kon mijn reisje naar de bijeneters in Frankrijk niet doorgaan. Mijn lieve vader nodigde me uit om een paar daagjes er toch tussenuit te gaan. Ondanks de wadt mindere weersvoorspellingen werden het een paar fantastische dagen.

Maandagmiddag aangekomen en gewoon lekker rustig aan de avond doorgebracht. Dinsdagochtend heerlijk uitgeslapen en eenmaal beneden gekomen stond er al een gedekte tafel met verse broodjes en een eitje. Onder het ontbijt werd ik gelijk getrakteerd op een prachtige vogel die ik nog nooit van zo dichtbij had bekeken.

 

De dagen dat we er waren kunnen kijken naar een koppeltje gekraagde roodstaart die een nestje aan het maken waren in het huisje dat aan de schuur hing. Dit mannetje vertoonde een gedrag wat ik niet eerder gezien had bij vogels. Hij hield alleen het vrouwtje maar in de gaten. Vloog er heel de dag achteraan, maar bouwde zelf niet mee aan het nest. Iets wadt ik niet eerder had gezien bij vogels. Deze foto is op een regenachtige dag door het raam heen genomen op 1/80 met een 500mm lens en uit de hand. Ik ben nog best tevreden met de kwaliteit van de foto......

Naast de twee hele lieve kaarten van mijn familie was deze vogel ook zeker een heel mooi verjaardagskadootje voor die dag.

Na het ontbijt de auto ingestapt om een rondje rondom het lauwersmeer te gaan rijden en alles eens te bekijken. Ik was al eens eerder in dit gebied geweest, dus wist wel een klein beetje de plekjes. In de polders was weinig te vinden en te zien. Waarschijnlijk had dit met het wat grauwe weer te maken. Eenmaal bij de Esumakeech (een prachtig gebied aldaar) aangekomen kwam zowaar het zonnetje door en dan ziet alles er gelijk anders uit. Alle zangvogels kwamen direct omhoog uit het riet en voordat ik het wist kon ik de rietgors, rietzanger, karekiet en blauwborst aan mijn lijstje toevoegen.

 

De rietgors zat luidkeels te zingen voor ons. Hij zat alleen aan mijn vaders kant van de auto. Aangezien mijn vader zelf niet fotografeert, kon hij mooi als statief/rijstzak dienen. Met zijn hand ondersteunde hij de zonnekap en lens en ik kon dan door het geopende raampje vanaf een meter of 5 deze foto maken...... Na een paar series te hebben geschoten (ca. 50 foto's) zei mijn vader heel droog :" nu heb je hem er toch wel opstaan zeker"....

 

Even verder op de auto even uitgegaan om de vogels op het water te bekijken. Wadt weerkaatst het zonnetje mooi op zijn bolletje he….. Ik zeg zijn naam : Koos van Toor….omdat ik zo trots en blij met hem ben!

Eind van de middag een bezoek gebracht aan de bekende plaatsen waar men het wadt vaak fotografeert. Eigenlijk wel een beetje waar ik voor gekomen was. Zoals gezegd zat het weer niet mee. Niet veel tekening in de lucht helaas, maar dat weerhield ons niet om onze eerste stappen in de modder te zetten en wadt foto’s te maken.

 

Dit vind ik persoonlijk altijd erg gaaf. De opgedroogde modder die gescheurd is. In mijn vorige blogs heb ik het al zo vaak gezegd....ik heb een relatie met staande foto's geloof ik.
He daar is die weer hoor. Vaderlief op het wadt. De modder vond hij niet echt leuk dus hier gefotografeerd op een droog stukje wadt...... Deze serie foto's zijn gemaakt toen het water op zijn laagste stand was.
De laatste foto van die dag kwam vanaf het wadt bij Wierum. Ondanks de wadt egale luchten een geslaagde foto voor mij.

De dag vloog om en met de wind in de haren (whahaha) en de zoute zilte lucht in de neusgaten, zakten we allebei behoorlijk in na het heerlijke eten van die avond.

Woensdag beloofde een zeer regenachtige dag te worden, dus wederom rustig opgestaan. Toch werd het even droog en ik wilde nog wel even terug naar het wadt ook eens te zien als het water hoog was. Dit bleek niet echt veel te verschillen en we eindigde de droge periode op een prachtige plek met werkelijk schitterende structuren en lijnen. Ik was euforisch dat ik deze plek gevonden had….

 

Eerst een bezoekje aan het wel bekende plaatsje moddergat gebracht waar ik de dag ervoor een dode vogel had zien liggen. Het zou hoog water moeten zijn en dus dacht ik dat de vogel niet zichtbaar zou zijn..... Zoals te zien is op deze foto is er zelfs nog een stukje wadt te zien.... Ik dacht in eerste instantie dat het een Jan van Gent was , maar de volgende dag tijdens het fotograferen ervan bleek het een mannelijke eidereend. Ook dit is natuur. Kijk ook eens wat een rotzooi er allemaal niet aanspoelt....
Kijk dan!!! Ik krijg er nog steeds kippenvel van. Zo ruig....het leken in het klein wel allemaal gigantische bergen zoals ik op plaatsjes wel eens van ierland en dergelijke gezien had. Ik wist niet waar ik moest beginnen. Overal zag ik lijnen, structuren en kleuren die me boeide. Ze namen me mee naar een plek die me heel gelukkig maakte. Een plek waar ik nog heel vaak te vinden zal zijn!!!
Enige nadeel was dat het weer begon te spetteren, dus besloten we weer richting auto te gaan.
Nou, nog eentje dan....

We hadden de fietsen speciaal meegenomen om een dagje te gaan fietsen op waddeneiland Schiermonnikoog. Donderdag beloofde de beste dag te worden, dus die dag dan ook vroeg uit de veren om met windkracht vijf richting de boot te fietsen…..ppppffffff….dat viel niet mee en ik moest nog de hele dag. Eenmaal bij de boot aangekomen kon je goed zien dat het hemelvaartsweekend was. Het was er behoorlijk druk. Dat bleek na het overvaren ook het geval. Heel veel dagjes mensen die dezelfde routes fietsen. De mooiste gebieden waren vanwege het broedseizoen afgesloten. Ondanks dat alles een heerlijke zonnige en sportieve dag gehad. Heel veel moois gezien en lekker uitgewaaid.

 

Eenmaal op het eiland aangekomen eerst een bakkie koffie met een appelpunt. De mussen weten dit al jaren waarschijnlijk en hebben het op de vele kruimels voorzien. Mijn parkietje heb ik zelfs niet zo tam kunnen krijgen….. en weer die man he….
Mooie kleuren op het eiland langs de kust…. In het binnenland veel meer doornstruiken die helaas de vergezichten wadt wegnemen.
Hele brede stranden met veel mooie structuren, maar ohw zoveel mensen die het ook wilde zien. Geen ruimte voor een leuke landschapsfoto dus. Dan maar weer die man erop zetten haha….
Zandsculpturen …… en ja …..wees maar niet bang………….er lagen ook echt wel schelpen hoor…….

Schiermonnikoog is voor toeristen een autovrij eiland. Dat wil zeggen… je mag er niet met de auto op. Via de vele schelpenpaden steek je zo het eiland over en kom je van alles tegen. Zo had ik de grasmus nog niet op mijn lijstje staan en hoorde ik een paar keer een spotvogel. Naast vogels kwam ik ook andere dieren tegen…..

 

Langs de weg stonden koeien te grazen en ze waren niet bang. Met de groothoeklens kan je dan leuke foto's nemen. Vooral als je een heel laag standpunt inneemt. Tenminste, dat vind ik. Deze jongedame, als het nummer haar leeftijd niet verklapt, draaide zich om en opeens zag ik de B41 op haar kont staan. Ik lag dubbel van het lachen en moest dit op de foto hebben. Snel een paar filters erop om de lucht niet over te belichten. Eenmaal bij haar aangekomen bleef ze gewoon stug doorgrazen. Een paar keer klappen met de handen en ja hoor...ze keek om....Superleuk om mee te maken....

In de veel te korte week dat we er geweest zijn, hebben we meer dan 60 soorten vogels kunnen zien, waarvan er dus een dood was……

Als laatste wil ik ook een foto opdragen aan mijn lieve moeder. Ma, als je dit leest. Je weet ook best dat ik super trots en blij met je ben! Volgende keer ga je gewoon lekker mee…. Ik weet dat je van kleurtjes houd, dus deze is voor jouw. Mijn kadootje vanaf Schiermonnikoog, voor jouw……

2 thoughts on “Wadt?


  1. Via je moeder hoorde ik van je blog. Schitterend zoals jij die foto’s maakt en zo enorm geniet.
    Prachtig om te zien.


  2. Geweldig mooi Jaco, ook ik heb genoten van de dagen en de natuur. Je moeder gaat zeker mee de volgende keer. Bedankt voor de mooie foto,s en de lieve woorden, we zijn trots op je.
    Pa en Ma

Geef een reactie

Jouw e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *


*