Verliefd op de polder

Liefde is mooi en puur. Zeker als je het terugkrijgt en je zeker weet dat het voor altijd zal zijn. Echte Liefde overwint alles en geeft een fantastisch gevoel. Ik heb deze maand de echte liefde gevonden waar ik heel erg blij mee ben.

Vanwege de prille maar echte liefde is het deze maand niet tot lange en verre uitstapjes gekomen. De uurtjes dat ik wel met de camera heb doorgebracht waren voornamelijk in de Arkemheenpolder. Aangezien ik hier nu een aantal jaartjes woon is er toch ook een liefde ontstaan voor die polder. Een hele andere benadering van Liefde, maar zeker eens de moeite waard om er een geheel blog aan te wijden.

Kleine Zwanen : Naar ik heb me laten vertellen komen er iedere winter kleine zwanen naar de Polder om vervolgens door te reizen naar Engeland. Ik had ze nog niet eerder gefotografeerd en ben er daarom een aantal keren bij geweest om te proberen ze op mijn manier te fotograferen. Ik wist niet dat het zo’n financierende vogel was die een fantastisch mooi geluid produceert.

Hier is tie dan. De kleine zwaan. Iets kleiner als de veel voorkomende knobbelzwaan en goed te herkennen aan zijn gele snavelbasis. Per dag verscheelde de aantallen. De ene dag zaten er een stuks of 20, de andere dag tegen de honderd.
Uiteraard was ik niet de enige die er regelmatig kwam kijken. Een collega fotograaf wist me te vertellen dat ze soms gingen ” vergaderen”. Dit wilde ik ook wel eens zien……. Na een uurtje wachten gebeurde het dan eindelijk. Het “vergaderen” leek mij meer een soort van burenruzie omdat ze na het keuvelen elkaar toch even in de hals vlogen. Helaas kan je op een foto geen geluid laten horen, want dat was zeker de moeite waard erbij te horen. Schitterend! De meeste fotografen maakte hun foto’s met de zon in hun rug. In de achtergrond van deze foto ligt een openbaar boerenweggetje. Daar heb ik gebruik van gemaakt op onderstaande foto’s

En wat gebeurt er dan...... dan gaan de mensen die aan de andere kant van het weiland zijn blijven staan foto's van je maken hihi. Dank je wel Ronald voor het maken van deze foto..... Zeker een toevoeging voor het verhaal.
Hier dan het resultaat van een tegenlichtfoto. Het koelde snel af en onverwachts zag ik dat er rook uit de snavel kwam. Op het moment dat ik deze foto maakte waren de zwanen wel een beetje aan het kibbelen, maar zat ik nog in mijn auto. Persoonlijk vind ik het moment en de sfeer erg mooi, maar baal ik zelf een beetje van het standpunt. Ik had hier liever ook al uit de auto gegaan.
Om de ondergaande zon nog meer mee te laten doen, besloot ik de auto uit te kruipen. De kleintjes bleven rustig zitten wat dit beeld tot stand bracht….Mijn versie van de kleine zwanen in de Arkemheenpolder…..

Tussen alle soorten die je graag wilt fotograferen door, kom je in deze tijd van het jaar nog behoorlijk veel tegen in de polder. Niet alles is te fotograferen, maar als de kans zich voordoet sla ik dat zeker niet over…. Hieronder een aantal ‘ tussendoortjes ‘ …..

Sta bijvoorbeeld eens stil bij een rietveldje en kijk eens wat het licht met de pluimen doet. Speel wat met je sluitertijden en er ontstaat mijns inziens best een leuk beeld.
De fazant is op sommige locaties veel te zien in de polder. Als het licht dan enigszins meewerkt, sla ik een foto ervan niet over.
En dan rijd je vanuit de polder naar huis en dan zie je dit. Een prachtige grote oranje bal die omringd wordt door wat kleine wolkjes. Tsja. Dan moeten de aardappeltjes nog maar even wachten om gekookt te worden hoor.....

Torenvalk :Ieder jaar in de winter weet er iemand wel een roofvogel te vinden die heel goed te benaderen is, of zoals men ook wel eens zegt: Niet bang is.  Bij onderstaande torenvalk lijkt de angstcirkel enorm klein.

Iedere natuurfotograaf weet dat je vanuit een auto een goede kans maakt om vogels te fotograferen. Zo gingen we dus ook op pad voor de torenvalk. Eenmaal gevonden konden we tegenover hem parkeren en foto's maken. Deze foto is gemaakt met een mobiel telefoon om een beeld te geven hoe dichtbij de valk zit.
Hier het resultaat. Absoluut niet wat ik in gedachten had. Ik heb zelf liefst een donkere of groene achtergrond. Op dit hek was het helaas niet anders mogelijk dan de lucht als achtergrond te nemen. Dit maakt de foto erg vlak en weinig sprekend.
Een biddende torenvalk geeft dan al iets meer voldoening. Er zit wat meer actie in en geeft een prachtig beeld van de schitterende vleugels en staartveren
Een foto die uitlegt nodig heeft : Nadat we de torenvalk biddend en op een hekje gefotografeerd hadden reden we verder voor ander moois. Eenmaal weer op de terugweg zag ik deze dame in de berm naast de weg zitten. Dit was mijn kans om de foto die ik al heel lang in gedachten heb te kunnen maken. Voor wat betreft camouflage was ik niet echt gekleed. Een spijkerbroek met knalblauwe sportschoenen. Bij het uitstappen zou de torenvalk zo wegvliegen. Langzaam opende ik het portier. De torenvalk bleef zitten. Ik gunde haar even haar rust en deed daarna de deur heel rustig open. Nog steeds voelde ze zicht op haar gemak. Nu de blauwe schoenen laten zien.... Langzaam draaide ik me naar buiten en met een slowmotion beweging lag ik opeens op de grond op zes meter van een vrouwelijke torenvalk. Snel een serie foto's schieten. ........ Ik tijger nog een metertje dichterbij. Mijn fotomaatje maakt deze foto vanuit de auto. Je ziet mijn capuchon met daarvoor op naar schatting 4 meter de Torenvalk. Ik heb foto's van haar mogen maken totdat ze opvloog door een naderende hardloper. De adrenaline spiegel was behoorlijk omhoog geschoten, ik sprong een gat in de lucht want dit was een moment om never nooit meer te vergeten......... nu de foto's nog....

Ik maak er verder geen woorden aan vuil. Dit was mijn moment en ik ben enorm blij met deze serie! Dank u wel mevrouw Torenvalk.

no comment......

Ik heb een behoorlijke serie met een zeer laag standpunt en een iets hoger standpunt. Ik ga ze niet allemaal laten zien. De twee bovenstaande foto's zijn de fullframe versie. Dat bied dan mogelijkheden om de foto in de nabewerking nog meer bij te snijden....

En toen was er nog een heel mooie maar vreemde ontmoeting in de polder, waarvan ik eigenlijk niet zeker ben of ik de foto’s moet plaatsen. Er gaat namelijk nog een discussie of dit wilde exemplaren zijn of dat een boer ze heeft losgelaten. Ik heb besloten ze toch te tonen in de hoop dat iemand dit leest en mij duidelijkheid kan geven.

Een groep van 8 patrijzen zaten vlak langs de weg nabij een oude boerderij. We konden er enkele foto’s van maken maar de vogels bleken erg schuw,
De patrijs wordt nauwelijks of zelfs helemaal niet gezien in de polder. Vandaar mijn vraag : Kan iemand bevestigen of dit mogelijk is?
Hier is iets foutgegaan zie ik u denken. Nou, dat zal ik u vertellen. De patrijzen zetten het helaas op een rennen en dan wil je ze toch nog graag op de foto. Ik zag een stroomdraad over het hoofd en op het moment dat ik wilde gaan klikken werd ik door de aanraking van mijn lens met het draad even een metertje naar achteren gezet…. geen rennende patrijzen dus, maar wel weer een wakker lijf.

Spreeuwen : Als laatste neem ik u mee naar de spreeuwen. Net zoals vorig jaar bleek er een behoorlijke spreeuwenwolk te zien te zijn in Nijkerk. Midden in het centrum.

Om zoveel spreeuwen midden in een stad te mogen zien is nog gaver als in het open veld. Fotografisch misschien minder prettig, maar als je zoveel spreeuwen vlak boven je ziet, je het geluid hoor van de vleugeltjes en het enorme kabaal wat ze maken als ze eenmaal zijn geland, dan doet dat echt wat met je. Ik kreeg dan ook de echte natuurbeleving toen er de eerste avond dat ik er was gelijk een grote klats spreeuwenpoep precies op mijn hoofd belande. Helaas was de eigenaar van de tuin waar ze in slapen niet blij met de spreeuwen en werden ze na een paar dagen d.m.v een grote speaker met roofvogelgeluiden weggepest en was het maar hopen dat ze ergens anders zouden opduiken.
Gelukkig hoorde ik na een paar dagen dat ze weer op dezelfde plek als vorig jaar waren terruggekeerd. Hier kunnen ze onverstoorbaar hun gang gaan. Alhoewel...de eerste sperwer is al gesignaleerd.... In het volgende blog zal ik meerdere foto's tonen van deze verslavende zwerm spreeuwen die je iedere avond blijven betoveren......( net zoals mijn nieuwe grote liefde....tot vanavond schat)

2 thoughts on “Verliefd op de polder


  1. Wat een schitterende Arkemheen blog, de kleine zwanen heb je supermooi, waarbij ik de tegenlicht foto’s het mooiste vind, die met die ademwolkjes vind ik ondanks het hogere standpunt toch wel erg sfeervol. De bekende torenvalk, volgens mij heb ik hem op hetzelfde hekje, alleen bij slechtere weersomstandigheden. De kleine zwanen (stuk of 30) zaten op die druilerige dag heel ver weg, dus die blijven nog op mijn wensenlijstje. Ik vind trouwens de opnames van fazant en patrijzen ook top, je hebt echt mooie momentjes beleefd in de polder
    groetjes Ghita


  2. Een mooie impressie van het poldergebeuren Jaco. En een lekker leesbaar verhaal erbij. Je kleine zwanen in tegenlicht vind ik erg fraai. Maar voor mij is de serie van de torenvalkdame in het gras het hoogtepunt van dit blog.

    Gr. René

Geef een reactie

Jouw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*