Van uitvoerder tot werkvoorbereider

Wie heeft het drukker? de uitvoerder of de werkvoorbereider? Een uitvoerder mag zich bezig houden met, het woord zegt het al, het uitvoeren van zijn werkzaamheden. Een werkvoorbereider dient het werk zo goed als mogelijk uit te zoeken, te plannen en te organiseren. De laatste maanden heb ik beide functies ingenomen. Als werkvoorbereider had ik een aantal leuke uitdagingen en tussen al het organiseren door mocht ik soms ook in uitvoering.

De werkvoorbereider

Een heel aparte uitdaging had ik aangenomen vanuit mijn werk. Voor de open dag werd mij gevraagd alle facetten van onze werkzaamheden op de gemeentewerf in beeld te brengen. De beelden zouden uiteindelijk een blijvende expositie vormen in de gangen van
ons kantoor. Tja…. wat maak je dan voor beelden? Mensen aan het werk? Neuuuh, dat is me net iets te makkelijk en saai. Een paar nachten lag ik wakker om er over na te denken en opeens had ik het idee om een soort industriele serie neer te zetten waarop details vanuit de openbare ruimte zichtbaar waren. De in totaal 18 beelden bleken een succes. Heel veel positieve reacties overkwamen mij. Het was leuk om ook eens iets anders te doen. Als je op een van onderstaande foto’s klikt zie je ze wat groter….Door de foto om te zetten naar zwart /wit, veel contrast en detail toe te voegen ontstonden de foto’s die ik voor ogen had.

lightstraattree-1

De volgende uitdaging lag in het organiseren van de jaarlijkse fotowedstrijd van de fotoclub in Nijkerk. Alle 30 leden mochten meedoen in 5 categorien met drie foto’s per categorie.

Het echte werk kwam pas na deze leuke avond met prachtige beelden. Alle ingevulde bladen moesten ingevuld worden in een groot excel blad om te kijken wie de meeste punten had gekregen.
Het echte werk kwam pas na deze leuke avond met prachtige beelden. Alle wedstrijdbladen moesten ingevuld worden in een groot excel bestand om te kijken wie de meeste punten had gekregen.

De prijsuitreiking vond een maand later prijs tijdens de openbare avond van VNF- Nijkerk waar ik ook een stukje werkvoorbereiding op me had genomen. Ik mocht die avond twee derde prijzen in ontvangst nemen in de categorie Landschappen en Zoogdieren. Het was voor iedereen een zeer geslaagde avond.

Ieder jaar vind het plaats. De Nacht van de Nacht. Op die avond mag je onder begeleiding sommige natuurgebieden bezoeken die normaliter na zonsondergang gesloten zijn. Er worden daar omheen allerlei activiteiten en bezienswaardigheden georganiseerd. Begin dit jaar was ik uitgenodigd om in de schaapskooi in Ermelo een doorlopende fotopresentatie neer te zetten. Ik had geen nachtfoto’s , maar dat was geen enkel probleem voor de organisatie. Een hoop enthousiaste mensen bekeken de foto’s en sommige namen zelfs de moeite om de serie vanuit een stoel te bekijken.

Zo ook deze meneer. Wie fotografeert nu wie hahaha. Alle foto's die meneer mooi vond werden met zijn mobiele telefoon op de foto gezet. Bij navraag bleek dat meneer graag schilderde en de beelden dan na wilde schilderen. Ik zie dat als een eer.... Zo maakte ik met mijn mobiel een foto van zijn mobiel die een foto van het scherm maakt
Zo ook deze meneer. Wie fotografeert nu wie hahaha. Alle foto’s die meneer mooi vond werden met zijn mobiele telefoon op de foto gezet. Bij navraag bleek dat meneer graag schilderde en de beelden dan na wilde schilderen. Ik zie dat als een eer…. Zo maakte ik met mijn mobiel een foto van zijn mobiel die een foto van het scherm maakt

Wat ook erg leuk is om ieder jaar weer te doen is het huren van een kraam op de landgoedbeurs in Barneveld. Het is er altijd gezellig druk en de mensen vinden het altijd erg mooi om de foto’s te bekijken. Ik vindt het leuk om erover te vertellen dus dat maakt een en een twee…..

Een stukje werkvoorbereiding kwam wederom tot uitvoering
Een stukje werkvoorbereiding kwam wederom tot uitvoering

Als laatst noemenswaardige werkvoorbereiding mocht ik afgelopen maand een presentatie geven voor een kerkelijke gemeenschap in Woudenberg. Door de bijbel te betrekken in de presentatie ontstond er een heel ander gevoel aan een foto. Iets wat ik best vaker zou willen doen.

De uitvoering

Zoals gezegd al een paar maanden geen blog. Heb ik dan geen foto’s gemaakt al die tijd? Tuurlijk wel. Tussen al het geregel door wel een paar keer op pad geweest en vooral genoten tijdens de prachtige herfstdagen die we hebben gehad.

Tijdens de prachtige "paarse heidedagen" de postbank bezocht op een vroege morgen. Hopende op mist. Helaas bleef de mist weg. Een van mijn reisgenoten maakte deze leuke HDR opname. (ik moest er wel even stil voor blijven staan).
Tijdens de prachtige “paarse heidedagen” de postbank bezocht op een vroege morgen. Hopende op mist. Helaas bleef de mist weg. Een van mijn reisgenoten maakte deze leuke HDR opname. (ik moest er wel even stil voor blijven staan).
Moeilijk om tijdens die periode een afwijkend beeld te vinden. Heel natuurfotografend Gelderland bezoekt de Postbank in de periode en zet zijn of haar foto op Facebook. Ik wilde wat anders, maar dat bleek erg lastig.
Moeilijk om tijdens die periode een afwijkend beeld te vinden. Heel natuurfotografend Gelderland bezoekt de Postbank in de periode en zet zijn of haar foto op Facebook. Ik wilde wat anders, maar dat bleek erg lastig.

Een ander jaarlijks terugkerend evenement waar vele uitvoerders aanwezig zijn is te vinden op de Hoge Veluwe. De hertenbronst heb ik al vele jaren achter elkaar bezocht. Dit jaar slechts twee keer op bezoek gegaan bij onze geweidragende vrienden.

Ook dit wordt nu een standaard foto die vele maakt. Wachten tot er een mooie zonsondergang ontstaat en dan maar hopen dat een hert de heuvel op loopt. Hier had ik het geluk dat het plaatshert de hinde over de heuvel achterna zat om haar bij de groep te houden. Ik heb bewust gekozen voor (slechts) een 300mm lens om de lucht te benadrukken. Een ND filter maakte de lucht net wat mooier.
Ook dit wordt nu een standaard foto die vele maken. Wachten tot er een mooie zonsondergang ontstaat en dan maar hopen dat een hert de heuvel op loopt. Hier had ik het geluk dat het plaatshert de hinde over de heuvel achterna zat om haar bij de groep te houden. Ik heb bewust gekozen voor (slechts) een 300mm lens om de lucht te benadrukken. Een ND filter maakte de lucht net wat mooier.

Weer even terug naar die hei. Ja , sorry mensen , maar om al die fotomomenten nou ook nog op volgorde te gaan zetten vergt weer zoveel werkvoorbereiding. Het was nu eens tijd voor de uitvoering, maar dan zonder enige voorbereiding.

Op zoek naar zoogdier sporen op een stukje hei bij mij om de hoek, zag ik onverwacht iets fladderen. Er bleken tientallen vuurvlindertjes te zitten die zich te goed deden aan de nog in bloei staande heide. Ik ben er de volgende dag op een beter tijdstip naar terug gegaan en kon deze foto maken waar ik zelf bijzonder blij mee ben
Op zoek naar sporen op een stukje hei bij mij om de hoek, zag ik onverwacht iets fladderen. Er bleken tientallen vuurvlindertjes te zitten die zich te goed deden aan de nog in bloei staande heide. Ik ben er de volgende dag op een beter tijdstip naar terug gegaan en kon deze foto maken waar ik zelf bijzonder blij mee ben

Tussendoor nog een avondje met wat foto-vrienden naar Urk gereden om de zonsondergang te fotograferen. De lucht werkte uiteindelijk mooi mee. Ondanks het hele kleine strandje blijft het een prachtige mooie plek om foto’s te maken.

Op een gedeelte van het strand was een soort van plas ontstaan waar de keien inlagen. Een mooie locatie om mee bezig te zijn
Op een gedeelte van het strand was een soort van plas ontstaan waar de keien inlagen. Een mooie locatie om mee bezig te zijn
Tsja. Urk......
Tsja. Urk……

En toen was hij daar eindelijk. Iets waar ik erg naar uit had gekeken. De herfst………. De uitvoerder in mij kwam weer tot leven. Ik wilde en zou het bos in gaan met de camera om lekker creatief bezig te zijn.

Ook zij vond het, na een kleine uitleg , erg leuk om aan haar lens te draaien, op en neer te bewegen en van alles te proberen. Een trotse leermeester vind dit een hele leuke foto
Ook mijn vriendin vond het, na een kleine uitleg , erg leuk om aan haar lens te draaien, op en neer te bewegen en van alles te proberen. Een trotse leermeester vind dit een hele leuke foto
Het begin van de herfst. De meeste bomen zijn nog groen, maar een enkele verkleurd prachtig. De zon schijnt erop en er ontstaat in mijn hoofd een contrastrijk en kleurig schilderij die het begin van de herfst symboliseert.
Het begin van de herfst. De meeste bomen zijn nog groen, maar een enkele verkleurd prachtig. De zon schijnt erop en er ontstaat in mijn hoofd een contrastrijk en kleurig schilderij die het begin van de herfst symboliseert.
Onderweg naar een van de bekendste bossen van nederland komen we een prachtige zonneharp tegen en zie ik dat sommige bomen goudkleurig oplichten. Snel de auto aan de kant, want de zon zakt redelijk snel weg en dit proberen vast te leggen. Kijk eens goed naar de gebogen boom en het beeld hieronder welke het resultaat weergeeft.
Onderweg naar een van de bekendste bossen van nederland komen we een prachtige zonneharp tegen en zie ik dat sommige bomen goudkleurig oplichten. Snel de auto aan de kant, want de zon zakt redelijk snel weg en dit proberen vast te leggen. Kijk eens goed naar de gebogen boom en het beeld hieronder welke het resultaat weergeeft.
Het resultaat van de gebogen boom. de prachtige oude kleuren komen hier goed tot zijn recht, alhoewel ik niet voor 100 procent tevreden ben over deze foto.
Het resultaat van de gebogen boom. de prachtige gouden kleuren komen hier goed tot zijn recht, alhoewel ik niet voor 100 procent tevreden ben over deze foto.
Een plek waar ik al jaren voorbij rijd en te laat ben om er een foto te maken ben ik dit jaar drie dagen achter elkaar geweest. Iedere dag was het er anders. Dunne bomen met heel veel blad aan de stam van onder tot boven.Zo ontstaat er een kleurrijk geheel van boven tot onder.
Een plek waar ik al jaren voorbij rijd en te laat ben om er een foto te maken ben ik dit jaar drie dagen achter elkaar geweest. Iedere dag was het er anders. Dunne bomen met heel veel blad aan de stam van onder tot boven.Zo ontstaat er een kleurrijk geheel van boven tot onder. Ik heb er vele foto’s gemaakt , maar moest er nu een kiezen.
De laatste dag voordat de wind kwam. Schilderen met kleuren en licht. Een prachtige afsluiting van een schitterende herfst.
De laatste dag voordat de wind kwam. Schilderen met kleuren en licht. Een prachtige afsluiting van een schitterende herfst.

De werkvoorbereiding geslaagd, genoten van de uitvoering…..Op naar 2016 waar nieuwe uitdagingen me staan te wachten……

One thought on “Van uitvoerder tot werkvoorbereider

Geef een reactie

Jouw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*