Mushroom DeLight

Het is herfst. ‘ Zegt de kastanje tegen de paddestoel. Kijk uit eikel, straks valt er een beukennootje op je dak.’ Prachtige kleuren ontstaan, uit het niets ontstaan mossen, paddestoelen en schimmels. De bomen laten hun zaden, vruchten en bladeren vallen om zo volgend jaar weer op te bloeien en als het ware een nieuw leven te beginnen. Het enige wat de boom moet doen is de koude dagen overleven.

Dit weekend stond voor mij in het teken van paddenstoelen fotograferen. Een aantal jaren wel wat mee bezig geweest, maar paddestoelen gaven me weinig inspiratie en ik wist er niets leuks van te maken. Op allerlei forums zag ik de mooiste foto’s voorbij komen en daarom wilde ik er toch wat mee gaan doen. Voor mij een uitdaging om er voor mezelf een bevredigende foto in terug te vinden. Uren heb ik door verschillende stukken bos gelopen op zoek naar paddestoelen. Helaas wilde het licht niet altijd even goed meewerken, maar achteraf gezien is het fotograferen van paddestoelen toch wel leuk om te doen. Vooral het bezig zijn met juiste standpunt, afstand, instellingen en licht is een geduldige zaak. Hieronder mijn paddestoelen foto’s van dit jaar:

Sommige namen van paddestoelen weet ik wel een beetje, maar het grootste gedeelte absoluut niet. Nu gaat het zoals jullie wellicht weten bij mij niet om de naam van de soort maar om de foto zelf. Toch ben ik (voor mijn archief) benieuwd naar de namen van de paddestoelen. Wie kan me helpen? Deze foto is een spel geweest van zoeken naar juiste standpunt en het juiste diafragma om zo het gevoel te geven dat de paddestoel in het bos staat met nog vele andere. Ik bedoel hiermee te zeggen dat ik op zoek ben geweest naar het (voor mij) juiste diafragma getal om zo de achtergrond (bomen en andere groep paddestoelen) net genoeg mee te laten doen in de foto.

Een hele aparte paddestoel. Stond als het ware opgekruld en had een hele leuke vorm. Ook hier geld . Welke paddestoel is dit?
Soms ook mezelf verplicht om ergens een foto van te maken. Zo heb ik ook deze gemaakt. Ben er nog niet helemaal uit wat ik ervan vind. Mis een beetje licht in deze foto namelijk.
Dit is er wel een die ik weet. Dit heet de geweizwam. Vond het contrast tussen de reeds uitgebloeide en de eenzame nog intact zijnde zwam wel leuk om op de foto te zetten
Weer zo’n voorbeeld van lekker bezig zijn met je instellingen. Plat op de buik tussen de bladeren, met de herfstgeuren om je heen. Heerlijk!
Of dit een rodekoolzwam is weet ik niet zeker, maar hij stond zo leuk en kronkelig tussen de gevallen bladeren dat ik er wel een foto van moest maken
Deze paddestoel liep ik in eerste instantie zo voorbij, totdat ik ik opeens een maanlandschap in mijn gedachten kreeg……..
Dit waren de paddestoeltjes waar ik eigenlijk meeste naar op zoek was. Omdat ze zo klein en dun zijn, kan je soms leuke dingen met het zonlicht doen. Dat was er bij deze foto nog niet….
Bij deze paddestoelen kwam ik na een tijdje pas achter dat mijn macrolens aan de voorkant nat was geworden. Dit gaf wel een bepaald effect aan de foto mee, wat ik persoonlijk ook wel mooi vind.
Kleine pannenkoeken vormen een elfenbankje
Dit is wel met zekerheid de Rodekoolzwam. Met de zon op de oranjekleurige balderen in de achtergrond ontstaan er soms hele leuke kleurverschillen.
Op deze plek ben ik langste bezig geweest en uiteindelijk kwam de zon toch door en kon ik het plaatje maken wat ik in gedachten had.

Alle bovenstaande foto’s zijn op een stukje bos van 100 x 100 meter gemaakt op nog geen 500 meter van mijn huis. Zo zie je maar dat je het soms niet ver van huis hoeft te zoeken om bepaalde dingen te fotograferen. Na deze sessie nog een rondje met mijn nieuwe auto gemaakt door het bos om te kijken of ik daar nog wat moois tegen kwam.

Dat bleek het geval. Alle wandelaars en fietsen zag ik bij deze Vliegenzwammen stoppen om een foto te maken. Hier heb ik gebruik gemaakt van mijn groothoeklens wat toch niet helemaal het effect geeft wat ik in gedachten had.
Dus toch maar weer de macrolens uit de tas en het zo proberen.
Omdat hij er zo mooi bijstond…..

Ik hoop dat het deze week niet teveel zal regenen en waaien en dat we volgend weekend kunnen genieten van de mooiste verkleuringen van de bomen. Ben dan van plan om daarmee aan de slag te gaan…..

Geef een reactie

Jouw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*