Gedragscodes

Wij mensen zouden ons gedrag op een ander af kunnen stemmen als we dat zouden willen. Daarvoor krijg je als het goed is een bepaalde opvoeding mee vanuit je ouders. Wij mensen hebben dus de mogelijkheid om ons eventueel aan bepaalde ‘codes’ te houden wat je wel en niet kan maken in het nabijzijn van een ander. Hoe ga je met een ander om….. Respecteer ik diegene of mag ik zeggen wat ik wil?  Heet dat niet ” gevoel” hebben voor de situatie? Wij mensen leven soms met heel veel op een klein stukje aarde en, vind ik, moeten elkaar respecteren om wie de ander is, maar daarbij verwacht ik ik dan ook dat de ander dat bij mij doet.

Of vogels dit toch ook niet kunnen twijfel ik over na mijn laatste tripje. In twee dagen heb ik zoveel verschillende gedragingen en uitdrukkingen bij een vogelsoort gezien dat het leek dat vogels een “gevoel” voor de situatie hadden en rekening met elkaar hielden…..Ik zag liefde, onbegrip, boosheid, vertrouwen, irritatie, noem het maar op, maar op een of andere manier kon deze kolonie broedvogels het toch op zijn klein stukje aarde het met elkaar vinden……of niet……..

De trip waar ik het over heb leidde mijzelf met twee fotovrienden naar het zonnige Frankrijk waar we een fotoreisje geboekt hadden voor het fotograferen van Bijeneters. Een prachtige gekleurde vogel die ieder jaar vanuit Afrika naar het zuiden van Europa trekt om te broeden.

Kijk! Daar is tie. De bijeneter. Wat een kleuren he? En nu weet je ook gelijk waarom ze hem zo genoemd hebben………

Na aankomst konden we direct de macrolens pakken voor een mooie wandeling naar de kolonie bijeneters. Orchideen, vlinders en vooral de weilanden met allerlei mooie kleuren waren prachtig om te zien.

Terwijl de andere zich met een Icarusblauwtje bezig hielden, heb ik geprobeerd door het gras en de gele bloementjes heen een foto van een orchidee te maken. Lastige bloemen vind ik het om te fotograferen…..
De vele gele bloemen wilde zo graag op de foto dat ik even gestopt ben om te proberen er “mijn versie” van te maken. Het veld zat trouwens vol met weidebeekjuffers ook, maar die liet ik gaan omdat ik dacht: die hebben we in Nederland ook….. Schandalig eigenlijk 🙂

De volgende ochtend was het zover. Om 05.00uur zaten we aan een ontbijt en gingen we naar de kolonie toe. Met een reisleider die graag de andere fotografen voor wilde zijn om ons het beste plekje te geven, waren we al snel wakker en in beweging gezet. Snel de tentjes opzetten op de plekken waar de reisleider het meeste ervaring mee heeft en zitten……. Na een uurtje wachten was het zover. Een wens ging in vervulling…..

Binnen enkele ogenblikken nadat de bijeneters waren gearriveerd vanuit hun slaapplaats werd het licht prachtig en kregen Jaap en ik gelijk een geweldige kans om een paring vast te leggen. Mijn dag kon niet meer stuk.
Deze dag geen zon, maar na een paar ” standaard” zit plaatjes wil je al gauw wat meer proberen. Deze tak was eigenlijk voor Ina in de andere tent, maar ik maakte er met 700mm dankbaar gebruik van en kon deze aanvliegende bijeneter fotograferen. Ben zelf erg blij met deze foto. Vooral ook omdat de kop zijwaarts staat.
De tak die Jaap en ik hadden neergezet werd niet veel gebruikt door een bestaand paaltje wat er naast stond. Toch enkele keren wat vogels erop. Hier is dus duidelijk zo’n gedrag / uitdrukkingen foto te zien… Maak er zelf maar een verhaaltje bij….

Nu kan ik natuurlijk iedere ochtend en middag helemaal uit gaan schrijven aan de hand van foto’s , maar dan krijgen we een heel lang blog. Ik heb daarom alle foto’s in de map ” series, Vogels-bijeneters” geplaatst. Daar staan ruim 50 foto’s die eigenlijk het verhaal van hieronder verder in foto’s vertellen.

klik hierop om naar de map te gaan (staat ook onderaan dit blog)

Het verhaal : Na ongeveer 5 uur doodstil en bijna onbewogen in een tentje met Jaap te hebben gezeten wilde we wel wisselen. Jaap wisselde met Ina en zo zijn we nog een paar uur bezig geweest. In de middag besloten we de tenten te verplaatsen zodat we de vogels vanaf een geoorloofde afstand bij hun broedwand konden fotograferen. Hier kon ik niet erg veel mee. Na nog een paar uurtjes genoten te hebben van deze prachtige vogels, gingen we terug naar de accomodatie. Na een paar uurtjes ontspanning aan tafel voor een lekker bord spaghetti. Daarna eigenlijk direct weer naar bed omdat we nu om 04.45 al aan het ontbijt moesten zitten.

De tweede dag de ochtend sessie met de reisleider in de tent gezeten die een zogenoemde sporttak geplaatst had. Een heel dun doorbuigend takje wat de vogels wel leuk zouden vinden. Op zo’n moment ben je dan wel blij met zo’n ervaren man die van de hoed en de rand weet. Wat een belevenis. Op een gegeven momenten 8 vogels naast elkaar op de tak die elkaar uitschelden, liefhebben, kwetteren, baltsen….. en alles wat daarbij hoort. Lastig fotograferen op zo’n doorbuigende tak, maar wel heel gaaf! De achtergrond van die ochtend was de rivierbedding die bestaat uit zand en witte kiezels. (vandaar de vele wittige achtergronden). Na terugkomst, de lunch  en een middagdutje gingen we voor de laatste keer terug naar deze fantastische vogels. Wederom gekozen voor de sporttak die we nu zo geplaatst hadden dat we een groene achtergrond hadden. Wederom prachtige momenten.

En toen gebeurde het ……..

Waarschijnlijk was er een predator een nestgang van een ringmus ingegaan, want die zitten daar namelijk ook volop. De sporttak werd opeens bemachtigd door vele ringmusjes die alarm sloegen. Ook de bijeneters kwamen helpen. Ze bleven boven het desbetreffende gat vliegen en hoopte dat het gevaar week. Dat was na een minuut gebeurd. De rust was wedergekeerd, maar ik kreeg wel een idee…. Het zou fantastisch zijn om die bijeneter in vlucht te kunnen fotograferen en dit was de plek om dat te doen. Een paar uur ben ik er mee bezig geweest. Geen andere foto gemaakt….
gelukt 🙂

Mijn twee dagen waren goed afgesloten. Ik had een beeld wat weinig anderen gemaakt hebben. Met duizenden foto’s keerde we huiswaarts. Jaap, Ina en ik hebben onderling een hoop gelachen en genoten.

Op naar de macro-maanden…….

klik hierop om naar de map van de bijeneters te gaan


One thought on “Gedragscodes


  1. Wat een schitterende blog, ook de fotogallerij heb ik bekeken, super. Allemaal even geweldig, het zijn zulke mooie vogels. Moest je de schuiltenten trouwens zelf mee nemen?

    gr. Ghita

Geef een reactie

Jouw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*