Crying Cockels and mussels, alive alive oh

Mijn ouders zijn best gek van Ierland en zijn al verschillende keren naar een concert van de Dublinners geweest. Zo werden er thuis ook om de havenklap cd’s van die jongens op gezet en afgelopen weekend kwam er heel sterk een liedje van de Dublinners  naar boven waar ik aan moest denken tijdens een heerlijke dag aan het Noord Hollandse Strand.

Na bijna een maand geen camera te hebben aangeraakt was het afgelopen zondag weer eens tijd om erop uit te gaan. Even een dagje heerlijk uitwaaien op een voor mij nieuw strand, met achter de dijk een poldergebied waar ook verschillende vogels te vinden zijn. Met een Feyenoord vlaggetje achterin de auto over Noord Hollandse grondgebieden rijden is altijd een risico , maar ze hebben me zonder kleerscheuren doorgelaten.  De voorspellingen voor het weer waren goed, de voorspellingen voor de getijden van de zee wat minder.

 

De dag begon voor mij op het strand van Camperduin. Verschillende strekdammetjes waren ondanks dat het vloed was toch nog zichtbaar, dus besloot ik met de camera alvast wat te proberen. ik was er nu toch…. Bij thuiskomst er bij deze foto voor gekozen eens een uitsnede te maken waar geen lucht op te zien is, maar slechts een gedeelte van de strekdam waar het water overheen golft. Dat het water erover heen golft heb ik geweten ook, want na nog geen vijf minuten aan het prachtige Noord Hollandse Strand te zijn, overspoelde een wat grotere golf mijn schoenen en waren mijn voeten al zeiknat. Door gebruik te maken van een polarisatiefilter kan je nog mooi door het water heen kijken.

Een stukje verder ligt natuur gebied De Putten. Hier even een rondje op verkenning geweest, maar de dwergganzen die er moesten zitten zaten te ver weg voor een foto. Dan maar weer terug naar het strand. Eerst maar eens even kijken wat ik hier kan zien…… Er scheen namelijk ergens een wrak voor de kust te liggen….. Eenmaal over de dijk zag ik inderdaad wat boven het water uitsteken, maar het water was nog te hoog om daar iets mee te doen. Wel zag ik wat scholeksters op de dammetjes vertoeven dus besloot ik de 500mm maar te pakken en hier wat mee te gaan spelen. Op de terugweg naar de auto kwam ik een groepje sneeuwgorzen tegen. Nu wel laarzen en een oude jas aangetrokken en snel terug voor de sneeuwgorzen. Precies op de dag dat ik wil gaan fotograferen blijkt er weer een mountainbike tocht te zijn en op het moment dat ik net bij de sneeuwgorsjes mijn plekje innam, komt er een groep van 20 fietsers voorbij en weg waren mijn gorsjes.

Dan maar een wat makkelijkere soort. De scholekster. Er stonden er zat dus ik had het voor het uitkiezen. Hier zie je hoe ze op de strekdam liepen.
Hier was ik beetje naar op zoek. Water wat over de strekdam heen golft waardoor het lijkt alsof de scholekster in het water staat. Geeft gelijk een heel ander beeld.
En als laatste nog eentje waar het de scholekster zelfs net te nat onder zijn voeten werd en hij begon te rennen

Na een tijdje lekker bezig te zijn geweest met de scholeksters en al behoorlijk pijn in de knieën van de keien, zag ik het water van de zee behoorlijk snel zakken. Het was tijd om de 500mm om te ruilen voor de 21mm landschaps lens.

Langzaam kwam er steeds meer strekdam in zicht en kon ik dichter en dichter naar het wrak toelopen. Het was begin van de middag dus de zon stond voor winterse begrippen redelijk hoog aan de hemel waardoor het erg lastig was met de filters te werken. Hier eens dezelfde foto gespiegeld en aan elkaar geplakt om het verschil tussen een kleurenfoto en zwart wit foto eens te laten zien. In deze foto geen gebruik gemaakt van de bigstopper waardoor er sluitertijden van ca 2 seconde ontstonden. Geeft mijns inziens toch ook wel weer een mooi effect.
Steeds kan ik een stukje verder komen en op een gegeven moment zag ik dat alle keien helemaal vol zaten met schaaldieren. Eventjes een minuutje van bezinning zonder bezig te zijn met fotograferen. Even genieten. De wind horen en voelen….het geluid van de woeste golven……even helemaal weg……langzaam hoor ik violen spelen en vijf stoeren mannen met baarden hun lied zingen….. crying cockles and mussels alive alive oh…… Daar stond ik tussen de kokkels en mosselen te genieten van het leven. Wat is het leven op zo’n moment toch mooi!
Zoals gezegd was het licht niet optimaal ten opzichte van de getijden. Het liefst had ik gehad dat het water op zijn laagst was bij zonsopkomst of ondergang, maar daarvoor ga ik er zeker nog eens terug. Door gebruik te maken van de bigstopper ontstaat er weliswaar een wat blauwe foto , maar dat geeft mijns inziens juist een mystieke sfeer mee aan deze foto zoals ik hem ook bedoeld had. Op de achtergrond dus het wrak. Aangezien er die dag behoorlijk wat wind stond denk ik dat er bij minder wind en een nog lagere waterstand hele bijzondere foto’s te maken zijn van deze locatie. Hij staat dus opgeslagen in mijn tom tom en zodra alle omstandigheden goed zijn ga ik wederom met het feyenoord vlaggetje naar het Noord Hollandse strand

Op de terugweg nog even door de Nijkerkse Polder gereden en daar kwam ik nog een biddend torenvalkje tegen wat redelijk mee werkte. Het ligt was alleen niet meer zo optimaal.

Deze mannelijke Torenvalk bleef even mooi hangen

 

De echte winter gaan we geloof ik overslaan, dus laat nu het voorjaar maar snel beginnen dan. Ik zie al futen baltsen, knoppen in bloei staan enz. Binnenkort zullen de mensen ook wel weer verliefd op elkaar worden………

Geef een reactie

Jouw e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *


*