Creatieve Geest

Een van mijn positieve karaktereigenschappen is toch wel creativiteit als ik dat van mezelf mag zeggen. Omdat een andere karaktereigenschap van mij onzekerheid is, maakt dat het soms lastig om achter mijn eigen creatieve geest te staan. Door dingen gewoon te doen en te ontdekken kom ik dan wel weer bij mijn eigen ik en ontstaan er soms foto’s waar ik best trots op ben.

Afgelopen weken behoorlijk wat uitstapjes gemaakt. Het is volop herfst, dus volop locaties en mogelijkheden om lekker met de camera op pad te gaan. Hoofdonderwerp was toch wel de paddestoelen, maar als je dan ook andere onderwerpen tegenkomt is het uiteraard ook leuk om daarop je creativiteit eens op los te laten.

Nacht van de Nacht : Eind oktober had ik me opgegeven voor een workshop Nachtfotografie tijdens de Nacht van Nacht. Samen met nog 50 enthousiaste fotografen kregen we ‘s middags uitleg en mochten we voor deze ene keer ook na zonsondergang het Kootwijkerzand op om in het pikkedonker foto’s te maken. Helaas was het behoorlijk bewolkt en besloot de cursusleider alleen rondom Radio Kootwijk te blijven.

 

Nachtfotografie bleek echt niets voor mij. Het niet scherp kunnen stellen, geen compositie kunnen bepalen en het minuten lange wachten voordat er voldoende licht in de camera is gekomen bleek niet voor mij weggelegd. Daarbij werd aangegeven dat een hoge iso-waarde extra sterren op de foto zou krijgen. Dat verhaal snapte ik wel, maar als ik nu naar de paar foto’s kijk op de computer die ik die avond heb gemaakt, dan denk ik. Nee! echt niets voor mij. Ik was het eerlijk gezegd al snel zat :-). Deze foto is gemaakt tijdens het zogenoemde “blauwe uurtje”. Dat is de tijd die ingaat nadat de zon net is ondergegaan. Meer iets voor mij. Dit beeld is voor mij dan maar het ultieme plaatje van de Nacht van Nacht. Een van mijn foto-maatjes bezig met op de achtergrond Radio Kootwijk.

Paddestoelen deel 1: Vorig jaar echt voor het eerst serieus bezig geweest met paddestoelen. Moeilijk er iets speciaals van te maken. Tenminste , een simpel registratieplaatje spreekt mij nou eenmaal niet aan en daarom zijn we dit jaar met een paar man een paar keer het bos in geweest met allerlei hulpmiddeltjes om een sfeer te creƫren die wij mooi vinden. Het kan dus ook zo zijn dat onderstaande beelden totaal niet aanspreken, maar dat is mijn creatieve geest.

Hier een super klein paddestoeltje die we met behulp van een groen groot blad en klein zaklampje van achteren beschijnen. Zoals gezegd vind ik dit persoonlijk zeker iets toevoegen en lijkt het nu net of er een soort noorderlicht achter de paddestoel oplicht. Sommige mensen maken er wat anders van heb ik gemerkt.....
Vliegenzwammen zijn prachtige, maar veel voorkomende paddestoelen. Veel mensen fotograferen ze en vandaar dar ik eens geprobeerd heb er een vliegenzwam anders van te maken. Door zowel onder als boven een geel blad voor de macrolens te houden ontstaat er een gele waas die mijns inziens de sfeer maakt.
Het hazenpootje stond hoog op mijn verlanglijstje. Een collega wees me op een locatie in Barmeveld waar hij ze had gezien, dus even een uurtje vrij genomen en er wat proberen te maken. Ik heb al een paar keer gehad met het kijken naar deze foto dat mijn ogen van de twee gele vlakken mooie benen maakte met daarop een mooie kont. hahahaha... of is dat meer een "te" creatieve geest?

Vossen : Ook zijn we tot twee keer toe naar het Noord-Hollands Duingebied gereden voor het zien en fotograferen van de damherten en vossen. Damherten hebben in oktober hun bronst. Helaas waren we bij ons eerste bezoek te vroeg en bij het tweede bezoek net te laat, dus heb ik daar geen foto aan over gehouden. De eerste keer vond ik het ook veel te druk bij de vosjes en heb ik me afzijdig gehouden. De tweede keer er wel even bij gelegen en wat plaatjes gemaakt. Het blijft bijzonder om deze beestjes op nog geen meter van je af te zien snuffelen of je wel schone sokken hebt aangetrokken vandaag.

Verstoppertje spelen.......
Een prachtig portretje waar ik wel blij mee ben
Ook hier eens geprobeerd het blaadjes verhaal toe te passen bij de vos. Als de vos op me af kwam gelopen een blad voor de lens houden en dan maar klikken. Hier een resultaat ervan. Misschien net te overdreven omdat het wat detail wegneemt, maar stel je eens een mooie mistige ochtend voor en je kijkt dan naar deze foto......

Paddestoelen deel 2: Ik maak voor het fotograferen van paddestoelen vaak gebruik van de Canon 5D mark III. Een functie welke hierop zit is de dubbele belichting. Ook hier ben ik wat mee aan het experimenteren gegaan en vraag me niet meer hoe ik het voor elkaar heb gekregen bij sommige beelden maar het bracht soms een verassend resultaat.

Aan de rand van een parkeerplaats in het bos vond ik deze paddestoel. De zon schitterde op de auto welke het witte vlekje geeft. Dit is volgens mij geen dubbele belichting, maar dit is wel het eerste beeld wat me deed besluiten iets met dubbele belichting te doen.
door de paddestoel precies in die schittering van de auto te zetten en aan de scherpstelring van mijn camera te draaien ontstond er opeens een mega paddestoel. Door onder te belichting ontstaat er slechts een silhouet.
Dus toen met de dubbele belichting aan de gang gegaan. Een onscherpe foto gemaakt met de mega paddestoel en een andere foto van de normale scherpe paddestoel. De camera doet de rest......
Hier nog een foto met dubbele belichting. Je moet ervan houden......

Creatieve bosbeelden : Op zoek naar de paddestoelen zie je het bos verkleuren. De zon schijnt er soms prachtig doorheen. Ook hier bezig geweest met dubbele belichtingen, beweging en andere technieken. Een kleine bewerking in photoshop om het plaatje compleet te maken leverden onderstaande beelden op :

Blaadjes in een stromende beek waarvan er een aantal blijven liggen en de rest omheent stroomt. Helaas geen gebruik gemaakt van statief zodat de bladeren die stillagen geheel scherp zijn, maar ik vind dit beeld toch bijzonder genoeg om te tonen in dit blog.
Een iets lange sluitertijd en dan maar een beetje bewegen met je lens kan soms hele schilderachtige effecten geven. Vooral als de zon op de prachtige kleuren van de bomen schijnt. Niet misselijk worden he...
Een andere techniek. Tijdesn de lange sluitertijd draaien aan je zoomlens. In photoshop een filter toegepast waardoor er echt een soort schilderij ontstaat. Mijn creatieve geest.........

Spreeuwenwolken : In het najaar trekken honderdduizenden spreeuwen vanuit Rusland zuidwaarts om te overwinteren. Vlak voordat het donker word verzamelen ze op verschillende plekken om te overnachten. Dat doen ze niet alleen maar met tienduizenden tegelijk. Vorig jaar heb ik dit voor het eerst in Nijkerk moge zien en deze maand op twee andere locaties. Aangeien dit nog wel even zal duren ben ik van plan nog regelmatig de spreeuwen te gaan bezoeken. Als afsluiting van dit blog alvast drie fotootjes.

Boven de slaapplaats komen vanuit allerlei richtingen groepen spreeuwen aan en vliegen dan nog enkele rondjes boven hun slaapplaats. Hier slechts een gedeelte van de massa, waarbij goed te zien is dat ze dwars door elkaar vliegen.....
Dan is het zover. Ze vallen met duizenden tegelijk opeens naar beneden, scheren nog even over de bosjes heen
En vallen vervolgens als een baksteen naar beneden om op een takje plaats te nemen.

De herfst is prachtig en brengt mijn creatieve geest tot leven……………

One thought on “Creatieve Geest


  1. Mooie gevarieerde blog, waarbij ik helemaal weg bent van je paddenstoelen, op alle manieren gefotografeerd, maar ik vind het gewoon allemaal mooi. De mistige vos vind ik ook leuk, maar de vos met de sprietjes is net wat spannender. De spreeuwen had ik liever van een grotere afstand gezien, zodat je de vormen die ze maken beter kon zien.
    Groetjes Ghita

Geef een reactie

Jouw e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *


*