Beeldspraak

Mede omdat er allerlei kleine uitstapjes zijn geweest en ik dus veel verschillende foto’s heb gemaakt heb ik ervoor gekozen in dit blog de foto’s de overhand te laten houden. De teksten erbij zijn een leuke toevoeging, maar de beelden spreken waarschijnlijk voor zich.

Deze torenvalk trof ik in de polder. Hij bleef mooi hangen toen ik de auto naast hem parkeerde en mijn tele-toeter uit het raam hing. Sterker nog. Hij liet zich nog een paar meter zakken zodat ik op een mooie hoogte met dit prachtige roofvogeltje zat. Het was een grauwe dag waardoor de achtergrond (de lucht) met een juist belichting helemaal wit werd. Vandaar dat ik ervoor gekozen heb dit beeld om te zetten naar zwart-wit.
Deze torenvalk trof ik in de polder. Hij bleef mooi hangen toen ik de auto naast hem parkeerde en mijn tele-toeter uit het raam hing. Sterker nog. Hij liet zich nog een paar meter zakken zodat ik op een mooie hoogte met dit prachtige roofvogeltje zat. Het was een grauwe dag waardoor de achtergrond (de lucht) met een juist belichting helemaal wit werd. Vandaar dat ik ervoor gekozen heb dit beeld om te zetten naar zwart-wit.
Ik dacht eerst dat ik twee nijlganzen zag zitten die jongen hadden dus keerde om. Het bleek iets heel anders. Mijn maag keerde om. Deze haas was verlamd aan zijn achterlijf .(waarschijnlijk door rammelen of iets dergelijks) De buizerd had de haas gevonden. De haas keek mij nog even met een hulp vragend oog aan, waarna de buizerd erop af ging. De buizerd wist er geen raad mee en ging (gelukkig) op de wieken.  Nog een uur heb ik naar de haas staan kijken en gedacht wat ik er nou mee aan moest. Langzaam werd het donker. Moet ik de haas meenemen en proberen op te knappen? Laat ik de natuur zijn gang gaan? Ik vond het erg moeilijk... Uiteindelijk ben ik met een dubbelgevoel maar weggereden.
Ik dacht eerst dat ik twee nijlganzen zag zitten. Het bleek iets heel anders. Mijn maag keerde om. Deze haas was verlamd aan zijn achterlijf .(waarschijnlijk door rammelen of iets dergelijks) De buizerd had de haas gevonden. De haas keek mij nog even met een hulp vragend oog aan, waarna de buizerd erop af ging. De buizerd wist er geen raad mee en ging (gelukkig) op de wieken. Nog een uur heb ik naar de haas staan kijken en gedacht wat ik er nou mee aan moest. Langzaam werd het donker. Moet ik de haas meenemen en proberen op te knappen? Laat ik de natuur zijn gang gaan? Ik vond het erg moeilijk… Uiteindelijk ben ik met een dubbelgevoel maar weggereden en hem aan zijn lot overgelaten.
Diezelfde buizerd die net weggevlogen was bij de haas kwam ik verder op een hek weer tegen. Hij was absoluut niet schuw. Ik had ruim de tijd om de auto precies zo te zetten zodat ik haaks op het hek kwam te staan.
Diezelfde buizerd die net weggevlogen was  kwam ik verder op een hek weer tegen. Hij was absoluut niet schuw. Ik had ruim de tijd om de auto precies zo te zetten zodat ik haaks op het hek kwam te staan.
IS dit een vroeg ochtend of een late avond? Ik weet het, maar laat de lezer het zelf invullen. Beeldspraak :-)
Is dit een vroege ochtend of een late avond? Ik weet het, maar laat de lezer het zelf invullen. Beeldspraak 🙂
Nog zo'n aparte ontmoeting had ik met deze fazant. Hij zat dicht aan de weg op een boerenerf. Hup... uit de auto en plat op de buik. Normaliter rent een vogel dan direct weg, maar deze fazant niet. Toen hij uiteindelijk toch besloot een stukje te gaan wandelen bleek hij gewond aan de poot (hij liep mank). De reden dat hij zo bleef zitten was duidelijk.
Nog zo’n aparte ontmoeting had ik met deze fazant. Hij zat dicht aan de weg op een boerenerf. Hup… uit de auto en plat op de buik. Normaliter rent een vogel dan direct weg, maar deze fazant niet. Toen hij uiteindelijk toch besloot een stukje te gaan wandelen bleek hij gewond aan de poot (hij liep mank). De reden dat hij zo bleef zitten was duidelijk.
Dan waren er een aantal excursies met de fotogroepen bij wie ik ben aangesloten. Als coördinator van de IVN fotowerkgroep in Barneveld  had ik twee thema's bedacht voor deze excursie naar het Wekeromse zand. De thema's waren winter en onder-overbelichten. Die ochtend was er wat rijp ontstaan op het mos dus was dit mijn winterfoto
Dan waren er een aantal excursies met de fotogroepen bij wie ik ben aangesloten. Als coördinator van de IVN fotowerkgroep in Barneveld had ik twee thema’s bedacht voor deze excursie naar het Wekeromse zand. De thema’s waren ‘winter’ en’ onder-overbelichten’. Die ochtend was er wat rijp ontstaan op het mos dus was dit mijn ‘winter’ foto
Als je zand heel erg overbelicht met daarin een wat donkere boom ontstaat er een leuk effect. Tenminste dat vind ik.
Als je zand heel erg overbelicht met daarin een wat donkere boom ontstaat er een leuk effect. Tenminste dat vind ik.
In het vroege voorjaar ben ik nog steeds op zoek naar grote spreeuwenwolken om te fotograferen. Een collega fotograaf had er enkele honderden in de straat dus bracht ik een avond een bezoekje. Experimenteren met lange sluitertijden en de externe flitser levert een beeld op waar ik persoonlijk heel erg blij mee ben.
In het vroege voorjaar ben ik nog steeds op zoek naar grote spreeuwenwolken om te fotograferen. Een collega fotograaf had er enkele honderden in de straat dus bracht ik een avond een bezoekje.
Experimenteren met lange sluitertijden en de externe flitser levert een beeld op waar ik persoonlijk heel erg blij mee ben. Eigenlijk heb je hier niet alleen spreeuwen voor nodig maar kan dit met allerlei vogels natuurlijk.
Hier nog een ander resultaat van dit experiment. Niet gelijk doorstromen hoor. Kijk eens goed naar hoeveel verschillende tinten spreeuwen je ziet.....
Hier nog een ander resultaat van dit experiment. Niet gelijk doorscrollen hoor. Kijk eens goed naar hoeveel verschillende tinten spreeuwen je ziet…..
Maart is de maand van de heikikkers. Gelukkig heb ik een gebiedje hier in de buurt waar ze voorkomen, zodat je in de gaten kunt houden wanneer ze er zijn en wanneer ze zo leuk blauw gekleurd zijn. Aangekleed met waadpak heb ik me op een prachtige voorjaarsmiddag heerlijk vermaakt.
Maart is de maand van de heikikkers. Gelukkig heb ik een gebiedje hier in de buurt waar ze voorkomen, zodat ik in de gaten kunt houden wanneer ze er zijn en wanneer ze zo leuk blauw gekleurd zijn. Aangekleed met waadpak heb ik me op een prachtige voorjaarsmiddag heerlijk vermaakt.
Ik heb een mooie serie kunnen maken van de heikikker met deze als foto om trots op te zijn. Einde van de middag liepen we nog even een rondje en zagen we nog een aantal heikikkers. De zon scheen met haar laatste krachten tegen het gele gras. Steeds ging ik een stukje lager om die gele gloed op de foto te krijgen. Bij het maken van deze foto bleek mijn batters-grip al half in het water te hangen. De camera heeft twee dagen kuren vertoond vanwege het water at er was ingekomen, maar hij doet het inmiddels weer en ik heb de foto die ik in gedachten had.
Ik heb een mooie serie kunnen maken van de heikikker met deze als foto om trots op te zijn. Einde van de middag liepen we nog even een rondje en zagen we nog een aantal heikikkers. De zon scheen met haar laatste krachten tegen het gele gras. Steeds ging ik een stukje lager om die gele gloed op de foto te krijgen. Bij het maken van deze foto bleek mijn battery-grip al half in het water te hangen. De camera heeft twee dagen kuren vertoond vanwege het water wat er was ingekomen, maar hij doet het inmiddels weer en ik heb de foto die ik in gedachten had.
De volgende excursie van de IVN Barneveld ging naar Staverden en had de thema's structuren en close up. Ik zag tijdens het fotograferen een paaltje staan en kreeg een idee. Als ik deze nou van boven op de foto zet en omzet naar zwart wit ontstaat er wel een interessante structuur misschien.
De volgende excursie van de IVN Barneveld ging naar Staverden en had de thema’s structuren en close up. Ik zag tijdens het fotograferen een paaltje staan en kreeg een idee. Als ik deze nou van boven op de foto zet en omzet naar zwart wit ontstaat er wel een interessante structuur misschien. Dat beeld gaf mij absoluut geen voldoening. Tijdens het bewerken van het beeld kreeg ik een idee. Ik zag de zwarte lijnen en dacht. Als ik die nou aan elkaar verbind ontstaan er een soort kunstwerk. Hieronder het resultaat van spiegelen, draaien , knippen en plakken.
Voor mij was dit wel leuk om te doen, maar heeft het weinig meer te maken met (natuur) fotografie. Het is meer bewerken en ik vind altijd dat je met fotograferen je beeld moet creëren.
Voor mij was dit wel leuk om te doen, maar heeft het weinig meer te maken met (natuur) fotografie. Het is meer bewerken en ik vind altijd dat je met fotograferen je beeld moet creëren.
Het thema was structuur en close up en met alle krokussen rondom het kasteel genoeg onderwerpen voor het thema close up. Door blaadjes van reeds uitgebloeide krokussen voor de lens te leggen ontstaat er een effect waar ik van hou. Het is soms even puzzelen waar welk blaadje dan moet en je bent dan ook gelijk een half uur verder, maar dan heb je ook wat aparts.......toch?
Het thema was structuur en close up en met alle krokussen rondom het kasteel genoeg onderwerpen voor het thema close up. Door blaadjes van reeds uitgebloeide krokussen voor de lens te leggen ontstaat er een effect waar ik van hou. Het is soms even puzzelen waar welk blaadje dan moet en je bent dan ook gelijk een half uur verder, maar dan heb je ook wat aparts…….toch?
Via facebook had ik een boshut besproken (waarvan ik de naam en locatie niet mag noemen hihi) waar bijna dagelijks een havik liet zien. Samen met mijn vriendin gingen we die dag om 09.00uur de hut in. Eigenlijk waren we het beide na drie uur wachten wel een beetje zat, maar je wilt die havik zien en/of fotograferen dus blijf je nog maar even zitten. Na uiteindelijk zeven uur... ja je leest het goed.... zeven uur wachten, zat de havik opeens op de daarvoor neergelegde duif. De paal bleek net te dichtbij te staan waardoor de duif en de havik er maar heel af en toe beide op paste. Het moment was echter supergaaf. Binnen de kortste keren waren de kaartjes vol.
Via facebook had ik een boshut besproken (waarvan ik de naam en locatie niet mag noemen hihi) waar bijna dagelijks een havik zich liet zien. Samen met mijn vriendin gingen we die dag om 09.00uur de hut in. Eigenlijk waren we het beide na drie uur wachten wel een beetje zat. Je wilt die havik zien en/of fotograferen dus blijf je nog maar even zitten. Na uiteindelijk zeven uur… ja je leest het goed…. zeven uur wachten, zat de havik opeens op de daarvoor neergelegde duif. De paal bleek net te dichtbij te staan waardoor de duif en de havik er maar heel af en toe beide op paste. Het moment was echter supergaaf. Binnen de kortste keren waren onze kaartjes vol.
Na al die adrenaline foto's was het tijd om eens na te denken wat ik nou precies aan het doen was . Er was mooi licht en de havik draaide af en toe naar ons toe. Door best wat onder te belichten ontstaat er een wat andere sfeer in de foto die ikzelf erg mooi vind. Toen de havik na ongeveer twintig minuten weer wegvloog, gingen wij moe maar voldaan weer richting auto.
Na al die adrenaline foto’s was het tijd om eens na te denken wat ik nou precies aan het doen was . Er was mooi licht en de havik draaide af en toe naar ons toe. Door best wat onder te belichten ontstaat er een wat andere sfeer in de foto die ikzelf erg mooi vind. Toen de havik na ongeveer twintig minuten weer wegvloog, gingen wij moe maar voldaan weer richting auto.
En dan was er nog een excursie met VNF-Nijkerk naar de Pier in IJmuiden. De vogels lieten het een beetje afweten die ochtend dus besloot ik me te concentreren op landschappen. De vele , hoe heten die dingen ook alweer, en de omzetting naar zwart wit geven een mooi artistiek beeld.
En dan was er nog een excursie met VNF-Nijkerk naar de Pier in IJmuiden. De vogels lieten het een beetje afweten die ochtend dus besloot ik me te concentreren op landschappen. De vele , hoe heten die dingen ook alweer, en de omzetting naar zwart wit geven een mooi artistiek beeld.
En voordat ik al deze foto's weer archiveer in mijn database laat ik nog een ander beeld zien van die ochtend bij de pier. Het water stond laag en dus ben ik de blokken afgedaald en viel mijn oog op de vele schelpjes en dergelijke die op de blokken groeien. Hier ben ik mee aan de slag gegaan en toen ik thuis kwam zag ik dat ik een spookschip had gefotografeerd. Door het gebruik van een wat langere sluitertijd in combinatie met een wegvarend schip ontstond er een vaag schip....
En voordat ik al deze foto’s weer archiveer in mijn database laat ik nog een ander beeld zien van die ochtend bij de pier. Het water stond laag en dus ben ik de blokken afgedaald en viel mijn oog op de vele schelpjes en dergelijke die op de blokken groeien. Hier ben ik mee aan de slag gegaan en toen ik thuis kwam zag ik dat ik een spookschip had gefotografeerd. Door het gebruik van een wat langere sluitertijd in combinatie met een wegvarend schip ontstond er een vaag schip….

Tot snel weer , want er is zoveel moois te zien en te fotograferen inmiddels.

One thought on “Beeldspraak


  1. Hallo Jaco, Een prachtig blog met een grote variatie aan beelden. De foto met de heikikker spreken mij erg aan en de foto met de scheermessen vind ik bijzonder mooi. Ik vind het erg leuk te lezen hoe je foto’s tot stand komen. Ik hoop er een graantje van mee te pikken en inspiratie op te doen.
    Groeten,
    Roos

Geef een reactie

Jouw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*