Alles is Liefde

Een periode van neerslachtigheid overkwam mij. Heel stiekem sloot het mij in. Ik wist even niet meer hoe eruit te komen. Het leek erop dat de natuur mij ook niet kon helpen. Van wandelen en fotograferen kon ik niet meer genieten. Vorige week overkwam mij echter een stroom van liefde en licht. Zo mooi, zo puur. Iets wat mij totaal heeft omgeslagen. Wat is het toch mooi om mensen om je heen liefde te geven en te mogen ontvangen. Liefde zoals het bedoeld is. Liefde uit ons hart, zoals de natuur dat bedoeld heeft.

Het voorjaar is een mooie tijd om te fotograferen. Er gebeurt zo verschrikkelijk veel dat je als fotograaf eigenlijk handen tekort komt om alles wat je voor ogen hebt te fotograferen. Ook ik moest mijn momenten kiezen.  Het voorjaar bracht mij fris groen, (water)vogels , onverwachte ontmoetingen en een prachtige rijkdom.

April begon voor mij met een bezoekje aan Brabant. Nou kom ik daar de laatste tijd wel vaker :-), maar dit keer voor het fotograferen van de geoorde fuut. Gewapend met waadpak, statief en de 500mm gingen we vroeg in de ochtend naar de bekende plas waar ik voorgaande jaren direct prijs had. Dit jaar was het even schrikken toen we in eerste instantie helemaal geen fuutjes zagen zwemmen. Na een rondje om de plas hadden we ze gelukkig toch gevonden en kon onze fotosessie beginnen.

Waadpak aan, petje op om niet teveel te schitteren in de zon en een mooi ondiep plekje zoeken waar je hoopt dat de foutjes voorbij komen zwemmen...
Waadpak aan, petje op om niet teveel te schitteren in de zon en een mooi ondiep plekje zoeken waar je hoopt dat de fuutjes voorbij komen zwemmen…( foto RickvdKraats)
Al gauw was het prijs en klikten de camera's erop los. Een beetje geluk hebben dat deze prachtige foutjes op het juiste plekje gaan zwemmen voor een mooie achtergrond.
Al gauw was het prijs en klikten de camera’s erop los. Een beetje geluk hebben dat deze prachtige fuutjes op het juiste plekje gaan zwemmen voor een mooie achtergrond.
Je hoopt op zo'n ochtend dan op mooie momenten binnen goed bereik van je standplaats. Een mooi baltsgedrag of gevecht was mijn doel van deze ochtend. Het bleek dat we nog aardig vroeg in het seizoen waren en de geoorde futen nog paartjes aan het vormen waren. Wel moet er soms gegeten worden. Deze foto was dan ook, na al dat geklik, een kleine verrassing toen ik thuis mijn foto's aan het uitzoeken was.
Je hoopt op zo’n ochtend dan op mooie momenten binnen goed bereik van je ingenomen plekje. Een mooi baltsgedrag of gevecht was mijn doel van deze ochtend. Het bleek echter dat we nog aardig vroeg in het seizoen waren en de geoorde futen nog paartjes aan het vormen waren. Nauwelijks baltsgedrag dus. Wel moet er soms gegeten worden. Deze foto was dan ook, na al dat geklik, een kleine verrassing toen ik thuis mijn foto’s aan het uitzoeken was.

Omdat ik me dus niet helemaal happy voelde ging ik ‘s avonds na het werk ook veel wandelen. Er waren avonden bij dat ik gelukkig nog wel kon genieten en mijn oog viel op de prachtige frisse groene blaadjes die alle bomen in het voorjaar produceren. Iets waar ik mijn creatieve geest toch wel mee aan de gang kreeg en wederom heb geprobeerd fotografisch te schilderen.

Ik kan de geur van een net nat geregend dennenbos helaas niet met een foto laten ruiken. Ik vind het persoonlijk 'e'en van de lekkerste geuren uit de natuur. Door die dennenbomen was een mooi verschil in contrast ontstaan door het frisse groen.
Ik kan de geur van een net nat geregend dennenbos helaas niet met een foto laten ruiken. Ik vind het persoonlijk een van de lekkerste geuren uit de natuur. Door die dennenbomen was een mooi verschil in contrast te zien door het frisse groen. Een reden voor mij om eens lekker te ‘shaken’.
Waar het frisse groen helemaal goed zichtbaar is , is bij de beuken. Ik heb gemerkt dat het frisse groen daar binnen een week weg kan zijn. Gelukkig had ik die week nog tijd om een rondje met de camera te doen. Voor de duidelijkheid. De beweging is hier express gedaan en komt niet omdat ik mij wat teneergeslagen voelde
Waar het frisse groen helemaal goed zichtbaar is , is bij beuken. Ik heb gemerkt dat het frisse groen daar binnen een week weg kan zijn. Gelukkig had ik die week nog tijd om een rondje met de camera te maken. Voor de duidelijkheid. De beweging is hier express gedaan en komt niet omdat ik mij wat teneergeslagen voelde 🙂
Beuken en dennen zijn redelijk makkelijk onderwerpen die je vaak ziet. Tijdens het autorijden viel mijn oog echter op eikenbladeren die net waren uitgekomen. Het leken allemaal gele lichtjes in het donkere bos. Iets wat me niet gelukt is om naar tevredenheid vast te leggen. Deze foto vond ik, na het toepassen van enkele filters leuk genoeg om met de lezer te delen.
Beuken en dennen zijn redelijk makkelijk onderwerpen die je vaak ziet. Tijdens het autorijden viel mijn oog echter op eikenbladeren die net waren uitgekomen. Het leken allemaal gele lichtjes in het donkere bos. Iets wat me niet gelukt is om naar tevredenheid vast te leggen. Deze foto vond ik, na het toepassen van enkele filters leuk genoeg om met de lezer te delen.

Toen kwam er op een avond een melding op Facebook voorbij van het IVN bij mij in de buurt. Op een braakliggend terrein hier in de buurt waren vele vogels neergestreken om zich bij een , door regen ontstane, ondiepe grote plas vol te vreten met wormpjes, insectjes enz. Voor mij genoeg redenen om op een vroege zaterdagochtend eens een kijkje te nemen.

Een panorame foto met mijn mobiel van het braakliggende terrein. Klaar om kantoren en bedrijven uit de grond te laten schieten
Een panorama foto met mijn mobiel van het braakliggende terrein. Klaar om kantoren en bedrijven uit de grond te laten schieten. Links de plas water. Gelukkig had ik een oude broek aan zodat ik het gehele terrein op mijn knieën kon belopen om zo langzaam dichtbij de vogels te komen.
Soms kon ik stiekum uit de auto kruipen en vanaf de weg wat foto's maken. Dit is geen geweldige foto vind ik zelf, maar het gaat mij in dit geval om de soort. De bosruiter heeft er een weekje volop rondgedwarreld
Soms kon ik stiekum uit de auto kruipen en vanaf de weg wat foto’s maken. Dit is geen geweldige foto vind ik zelf, maar het gaat mij in dit geval om de soort. De bosruiter heeft er een weekje volop rondgedarteld.
De soort waarvoor ik kwam. Ik had deze al vaker gefotografeerd, maar nog niet naar tevredenheid. Met een hoop geduld en centimeter voor centimeter een stukje dichterbij tijgerend kwam ik tot deze foto, waar ik persoonlijk best blij mee ben. De kleine plevier op zoek naar voedsel.
De soort waarvoor ik kwam. Ik had deze al vaker gefotografeerd, maar nog niet naar tevredenheid. Met een hoop geduld en centimeter voor centimeter een stukje dichterbij tijgerend kwam ik tot deze foto, waar ik persoonlijk best blij mee ben. De kleine plevier op zoek naar voedsel.
Na die zaterdag door een luid toeterend vrachtauto te zijn weggepest, ben ik het de volgende ochtend nog een keer gaan proberen. Wat verder bij de plas vandaan zag ik een heel klein vogeltje lopen. Toen ik er eenmaal wat dichterbij was, zag ik hem nergens meer. Ik heb wel tien minuten de grond zitten afzoeken. Hij moest hier toch ergens zijn. Opeens zag ik hem... Aaaaacchhhh fluisterde ik. Het bleek een kleine kievit die mij als gevaar zag en helemaal ineen was gedoken. Snel deed ik paar stappen achteruit om hem op zijn gemak te stellen.
Na die zaterdag door een luid toeterend vrachtauto te zijn weggepest, ben ik het de volgende ochtend nog een keer gaan proberen. Wat verder bij de plas vandaan zag ik een heel klein vogeltje lopen. Toen ik er eenmaal wat dichterbij was, zag ik hem nergens meer. Ik heb wel tien minuten de grond zitten afzoeken. Hij moest hier toch ergens zijn. Opeens zag ik hem… Aaaaacchhhh fluisterde ik tegen mijzelf. Het bleek een kleine kievit die mij als gevaar zag en helemaal ineen was gedoken. Snel deed ik paar stappen achteruit om hem op zijn gemak te stellen. Wat een onverwachte ontmoeting was dit.
Toen ik eenmaal mijn excuses aan de kievit had aangeboden kon hij zijn weg vervolgen. Met zijn ouders dicht in de buurt durfde hij het aan om die grote kale vlakte over te steken naar het volgende graspolletje wat hem bescherming zou geven tegen roofdieren. Halverwege stopte hij even en keen naar mij op. Alsof hij zeggen wilde. Maak maar even snel een foto dan...
Toen ik eenmaal mijn excuses aan de kievit had aangeboden kon hij zijn weg vervolgen. Met zijn ouders dicht in de buurt durfde hij het aan om die grote kale vlakte over te steken naar het volgende graspolletje wat hem bescherming zou geven tegen roofdieren. Halverwege stopte hij even en keek naar mij op alsof hij zeggen wilde. Maak maar even snel een foto dan…

Het volgende uitstapje was weer een hele vroege ochtend. Ik had afgesproken om in de polder te gaan fotograferen en op zoek te gaan naar kleine zwaantjes. Uiteraard had ik in de weken ervoor al een ronde gemaakt waar er nesten aanwezig waren, alleen was de vraag of de eieren ook daadwerkelijk waren uitgekomen. De vroegte bleek een goede keuze. De zwanen waren aanwezig en na een ochtendbadje kwamen ze weer terug op het nest.

Een foto met de mobiel voor het overzichtsplaatje. Eigenlijk vlak langs de weg met alleen een klein slootje ertussen hadden deze zwanen een nest gebouwd en pas geleden 7 pullen gekregen. Toen de pullen eenmaal lagen kroop moeder er boven op en moesten de pullen soms even ademen.....
Een foto met de mobiel voor het overzichtsplaatje. Eigenlijk vlak langs de weg met alleen een klein slootje ertussen hadden deze zwanen een nest gebouwd en pas geleden 7 pullen gekregen. Toen de pullen eenmaal lagen kroop moeder er boven op en moesten de pullen soms even ademen…..
Ik heb best veel van dit soort foto's mogen maken. Zittend in de kant van de sloot lieten de pullen zo af en toe hun koppie even zien. Een toevoeging op deze foto is de snavel van moeder...
Ik heb best veel van dit soort foto’s mogen maken. Zittend in de kant van de sloot lieten de pullen zo af en toe hun koppie even zien. Een toevoeging op deze foto is de snavel van moeder…
De liefde van moeder aan kind en die van kind aan moeder....
De liefde van moeder aan kind en die van kind aan moeder….

Laatste paar foto’s van dit blog zijn van de weidebeekjuffers. De afgelopen weken een aantal keren naar de voor mij bekende plek geweest om te proberen het beeld wat ik dit jaar in gedachten had te fotograferen. Dit jaar bleek een enorm rijkdom aan weidebeekjuffers. Ik heb er nog nooit zoveel bij elkaar gezien. Zittend in het water met honderden blauwe weidebeekjuffers om je heen heeft een verslavende werking…

Ik begin deze serie met een groothoekbeeld van een aantal weidebeekjuffers met in de achtergrond een groot jong talent in de fotografie wereld. Rick van de Kraats. Mensen , onthou deze naam want u gaat nog een hoop van hem horen. Wie mij het juiste aantal weidebeekjuffers in beeld doorgeeft wint een workshop
Ik begin deze serie met een groothoekbeeld van een aantal weidebeekjuffers met in de achtergrond een groot jong talent in de fotografie wereld. Rick van de Kraats. Mensen , onthou deze naam want u gaat nog een hoop van hem horen.
Wie mij het juiste aantal weidebeekjuffers in beeld doorgeeft wint een workshop
Ik zat nog niet op mijn knieën in het water en ik zag een vrouwtje haar eitjes afzetten op een van de rietstengels die net onder het water zweefde. Dit werd ontdekt door de vele mannetjes die haar allemaal wilde meenemen om haar voor zichzelf te hebben. Dit beeld zegt een hoop. De grootste kanshebber is degene die het vrouwtje in de nek vast heeft gepakt. Op de tweede plaats volgt het mannetje wat het aan de achterkant probeert. De twee mannetjes die net aan komen vliegen moeten nog maar zijn of ze het vrouwtje ergens te pakken krijgen.
Ik zat nog niet op mijn knieën in het water en ik zag een vrouwtje haar eitjes afzetten op een van de rietstengels die net onder het water dwarrelde. Dit werd ontdekt door de vele mannetjes die haar allemaal wilde meenemen om haar voor zichzelf te hebben. Dit beeld zegt een hoop. De grootste kanshebber is degene die het vrouwtje in de nek vast heeft gepakt. Op de tweede plaats volgt het mannetje wat het aan de achterkant probeert. De twee mannetjes die net aan komen vliegen moeten nog maar zijn of ze het vrouwtje ergens te pakken krijgen.
Op de volgende plek bleek maar weer dat ik niet geheel lekker in mijn velletje zat, Ik liep een beetje als een kip zonder kop te fotograferen en kon niets moois vinden. Dan maar over op tegenlicht wat een beetje een statisch beeld opleverde.
Op de volgende plek bleek maar weer dat ik niet geheel lekker in mijn velletje zat, Ik liep een beetje als een kip zonder kop te fotograferen en kon niets moois vinden. Dan maar over op tegenlicht wat een beetje een statisch beeld opleverde.
Gelukkig had ik Rick bij me. Deze jongeman zag dingen die ik echt niet zag. Deze foto heb ik zelf gemaakt, maar is tot stand gekomen omdat Rick de spiegeling vanuit een bepaald standpunt gezien had. Ik ben super blij met deze foto, maar ga er niet mee te koop lopen omdat ik gelukkig even naast Rick mocht zitten....
Gelukkig had ik Rick bij me. Deze jongeman zag dingen die ik echt niet zag. Deze foto heb ik zelf gemaakt, maar is tot stand gekomen omdat Rick de spiegeling vanuit een bepaald standpunt gezien had. Ik ben super blij met deze foto, maar ga er niet mee te koop lopen omdat ik gelukkig even naast Rick mocht zitten….
De zon ging langzaam onder. Op weg naar de auto viel er nog een lichtstraal op wat brandnetels langs de grote beek. In dat laatste licht zaten nog een hoop juffers en libellen te genieten van het laatste beetje warmte van die dag. Iets wat ik normaliter nooit fotografeer, werd weer omgezet naar iets moois. Het fotografisch oog van Rick liet ons door de brandnetels fotograferen in de spiegeling van het water. Iets wat dit beeld op bracht.
De zon ging langzaam onder. Op weg naar de auto viel er nog een lichtstraal op wat brandnetels langs de grote beek. In dat laatste licht zaten nog een hoop juffers en libellen te genieten van het laatste beetje warmte van die dag. Iets wat ik normaliter nooit fotografeer, werd weer omgezet naar iets moois. Het fotografisch oog van Rick liet ons door de brandnetels fotograferen in de spiegeling van het water. Iets wat dit beeld op bracht.

Een periode waarin ik alleen maar kon ontvangen en niets kon geven. Gelukkig voel ik mij nu weer helemaal de oude en kan ik de mensen die ik liefheb weer laten zien en voelen wie Jaco is. Een man met liefde voor de mens en de natuur. Laten we samen Leven, Geloven en Bloeien.

One thought on “Alles is Liefde


  1. Hoi Jaak, ik ben zeer onder de indruk van zowel de tekst als de foto’s,
    je foto maatje Rick moet je koesteren dat word inderdaad een hele grote. groetjes Pa.

Geef een reactie

Jouw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*